SEED: Program Tafaqquh & Bedah Buku

Bangalore, 27-29 Ogos: ISMA India telah menganjurkan lagi seminar bersiri iaitu Siri Eksplorasi Ad-Deen(SEED). Keistimewaan SEED kali ini adalah ia merupakan satu program dengan kerjasama ISMA Jordan. Dua penceramah jemputan dari Jordan iaitu Ustaz Mohd Sofee Bin Mustafa dan Ustaz Ahmad Bin telah diterbangkan khas untuk mengisi slot-slot SEED yang lebih menumpukan pada Program Tafaqquh & Bedah Buku.
Bertempat di Bayt Hasan Al-Banna, program dimulakan pada 2.00pm(Sabtu, 27 Ogos) dengan ucapan alu-aluan daripada Pengerusi Majlis. Program diteruskan dengan pembentangan Shadatul Haq oleh Ustaz Mohd Sofee Mustafa. Pembentangan dipecahkan kepada 2 slot. Shahadatul Haq adalah suatu seruan yang dikemukakan oleh Sayyid Abu al-‘Ala al-Maududi dan ditujukan untuk seluruh manusia. Melalui seruan ini, beliau menjelaskan kepada masyarakat tentang dakwah Islamiyyah.
Pada hari kedua, para peserta didedahkan dengan Fiqh Siyam, Fiqh Taharah dan Fiqh Solat oleh Ustaz Ahmad Bin Khairuddin dengan harapan agar para peserta dapat melaksanakan amal ibadah berlandaskan hujah dan nas yang betul dan bukan hanya sekadar bertaklid buta.
Keesokan harinya, program diteruskan dengan pembentangan Haza Deen. Penceramah telah membetulkan salah faham tentang Islam dengan membawa para peserta untuk memahami bahawa agama Islam merupakan dasar yang terbaik bagi manusia dan adanya tuntutan-tuntutan yang perlu dipenuhi sebagai seorang Muslim. Melalui manhaj Islam yang syumul, lahirnya generasi yang unggul dan agung. Para peserta harus berusaha bersungguh-sungguh untuk melaksanakan dan menjadikan manhaj Islam sebagai peraturan hidup. Sejarah telah membuktikan bahawa manhaj ini telah berjaya mencapai kemenangan yang gemilang mengalahkan realiti pada ketika itu dan berjaya mengubah budaya berfikir dan bekerja sedia ada kepada budaya baru yang lebih terurus dan terarah.
SEED kali ini diakhiri dengan penyampaian saguhati daripada pihak ISMA India. Program kali ini telah mencapai objektif yang telah digariskan iaitu untuk memberikan kefahaman asas fiqh ibadah serta memahami studi tentang Islam kepada para peserta. Mereka memberikan respon yang positif serta berharap agar program sedemikian dapat diteruskan pada masa akan datang.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s