Program Celikkan Hatimu – Kenali asal cerita, Faham bagaimana bermula

Mangalore, 14 Ogos 2011- Bertempat di Santosh Castle Apartment, ISMA India, cawangan Mangalore telah  mengadakan satu program berbentuk pengisian rohani dan ilmiah untuk pelajar-pelajar Muslimah di Mangalore. Seramai 23 orang peserta telah hadir dan terdiri daripada Muslimah pelajar tahun satu dan dua MCODS, KMC Mangalore, A. B. Shetty dan K.S. Hedge. Dengan tema ‘Kenali asal cerita, Faham bagaimana bermula’ program dibuka dengan sesi Muqaddimah yang dikendalikan oleh Nor Fazehan. Slot ini banyak menerangkan tentang pentingnya pengetahuan sejarah Islam sebagai salah satu pemangkin dalam membangkitkan semangat jati diri dalam setiap individu Muslim itu sendiri. Mengetahui akan usaha para mujahid dalam berdakwah dan para syuhada dalam menegakkan kebenaran,serta kegemilangan Islam pada suatu ketika dahulu, membuka mata para peserta agar terus bersemangat dalam memperjuangkan kalimah tauhid hingga ke akhirnya.

Slot seterusnya iaitu ‘Sirah Rasulullah’ telah disampaikan oleh ukhti Fizzi. Peringatan kembali akan kisah kehidupan waktu kecil Rasulullah s.a.w, perjuangan baginda, sehingga saat wafatnya baginda telah berjaya menggamit kerinduan para peserta kepada susuk yang tiada tandingan itu. Harapan penuh di dada agar dapat mengikuti sebanyaknya sunnah-sunnah Rasulullah bukan sahaja dalam ibadah dan dakwah, malahan dalam kehidupan seharian.

Program diteruskan oleh saudari Nur Natasya, dengan tajuk ‘Khilafah dan Empayar Islam’. Di sini kami diperingatkan tentang kebangkitan sistem khilafah dan kegemilangan empayar Islam, Abbasiyah yang berjaya menjadi tempat rujukan seluruh dunia pada suatu ketika dahulu. Kecemerlangan umat Islam yang bukan sahaja dalam bidang agama, malahan seluruh aspek pendidikan dan ilmiah telah membuktikan akan kesyumulan agama Islam itu sendiri.

Sesi penerangan dan diskusi kemudian diambil alih oleh ukhti Siti Nor Hidayu dengan tajuk ‘Kejatuhan Empayar dan Sistem Khilafah 1924’. Ternyata kealpaan umat Islam dengan kehidupan duniawi memakan diri sendiri. Tanpa disangka umat yang gah dan disegani akhirnya tersungkur dek ketamakkan nafsu yang jahil. Peringatan yang amat berharga buat kami bahawa pembinaan individu Muslim perlu seimbang dari segi rohani, fisikal dan mental,agar tarbiyah dan dakwah dapat berjalan seiring.

Kepadatan input yang diterima dan kepenatan fizikal di bulan Ramadhan akhirnya dipulih semula dengan solat zohor berjemaah. Ternyata peserta lebih bersemangat setelah selesai menunaikan kewajipan ibadah utama itu.

Program diikuti dengan Slot Solusi yang disampaikan oleh ukhti Nora Fariza. Penekanan dibuat dari segi kepentingan tarbiyyah dalam usaha membina individu Muslim. Kegemilangan yang pernah dicapai mustahil untuk diraih kembali jika struktur asas tidak kukuh, dalam erti kata lain Ustaziatul Alam itu tidak akan terbentuk segah yang diimpi jika pembinaan individu Muslim itu sendiri tidak diperkemaskan.

Jam 2.30 petang, aktiviti santai lagi berinformasi telah dikendalikan oleh ukhti Musfirah-Kuiz Perkembangan Sejarah Islam, ternyata menguji ingatan dan kefahaman kami yang hadir dan menjadi ‘favourite session’ pada program kali ini. Kira-kira jam 3.30 petang, berlangsung sesi taaruf sesama peserta sekaligus sebagai acara penutup program. Alhamdulillah, dengan kerjasama pihak penganjur dan peserta, program Celikkan Hatimu telah dapat dijayakan, dan telah menjadi program pertama anjuran ISMA Mangalore yang baru ditubuhkan ini. Diharapkan program ini dapat menyuntik satu azam baru, agar terus bersemangat dalam menghidupkan nilai Islami dalam setiap diri.

Disediakan oleh,

ISMA Mangalore

Advertisements

2 responses to “Program Celikkan Hatimu – Kenali asal cerita, Faham bagaimana bermula

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s