Majlis Iftar dan Solat Hajat Siswi Tahun 1

Bangalore,10 Ogos 2011- Memasuki fatrah imtihan di sepanjang bulan Ogos ini, Biro Dakwah Dan Aktiviti telah menganjurkan Majlis Iftar dan Solat Hajat bagi siswi Tahun 1 yang akan menduduki peperiksaan akhir tahun 1 bermula 16 Ogos 2011.

Kemeriahan majlis bermula dengan ketibaan siswi seawal jam 6 petang. Majlis yang diadakan di Bait At-Takdeeb berjaya mengumpulkan kira-kira semua siswi tahun 1 bagi menjayakan program iftar dan solat hajat ini. Berkumandangnya azan pada jam 6.44 petang menandakan waktu berbuka puasa bagi daerah Bangalore. Kami berbuka puasa dengan kudapan ringan sebelum solat maghrib bersama-sama dan disusuli dengan solat hajat memohon doa moga Allah mudahkan segala urusan dalam menghadapi medan imtihan.


Selepas solat maghrib, para siswi dihidangkan dengan sedikit jamuan berbuka puasa. Selesai majlis iftar, masa terluang yang berbaki diisi dengan tazkirah ringkas yang disampaikan oleh salah seorang akhawat dari biro dakwah dan aktiviti. Tazkirah yang ringkas tetapi padat dengan peringatan dan kata-kata motivasi diharap dapat membantu menaikkan semangat siswi tahun 1 untuk terus berjuang di medan ilmu.

Antara intipati tazkirah yang disampaikan adalah mengenai  tips-tips cemerlang dunia akhirat berpandukan surah Al-Mu’minun. Konsep yang boleh diambil dalam konteks ‘muslim student’s life’ ialah supaya sentiasa belajar dengan berdisiplin, menepati masa, tidak berlengah-lengah, menjaga kualiti dan produktiviti harian kita. Jika sebelum ini kita diingatkan supaya berhenti menulis apabila tamat masa peperiksaan, kita juga perlu memulakan perjuanganan kita dalam pelajaran dan peperiksaan seawal yang mungkin. Memelihara solat lima kali sehari setiap hari juga mengajar kita untuk tidak berputus asa atau berpatah arang di pertengahan jalan. Namun siswi tahun 1 diingatkan agar janganlah hanya mengaplikasikan konsep-konsep ini untuk akademik semata-mata. ‘Highlight’ utama adalah supaya kita menjaga hubungan kita dengan Allah kerana kita akan kembali mengadapNya dengan amal-amal kita, bukan dengan berapa gulung ijazah yang berjaya kita perolehi. Belajar dan ijazah hanyalah alat untuk kita mencapai keredhaan Allah dan merebut peluang mewarisi syurgaNya.

Majlis tamat kira-kira jam 8.15 malam sebelum siswi bergerak menuju ke surau bagi menunaikan solat isyak dan solat tarawikh.

Kami dari Biro Dakwah dan Aktiviti Isma India mengucapkan selamat menduduki peperiksaan akhir untuk mahasiswa dan mahasiswi tahun 1 dan tahun 2 IMS-Bangalore. Moga setiap usaha dan doa dibalas oleh Allah dengan kecemerlangan dunia dan akhirat,insyaAllah..bittaufeeq wannajah fil imtihan.

“Dan orang-orang yang berjihad untuk (mencari keridhaan) Kami, benar-benar akan Kami tunjukkan kepada mereka jalan-jalan Kami. Dan sesungguhnya Allah bersama orang-orang yang berbuat kebaikan.”(Ankabut: 69)

Disediakan oleh,

Biro Dakwah dan Aktiviti ISMA India

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s