Sesi Perkongsian bersama Timb. Presiden ISMA, Tuan Haji Aminuddin Yahya

Alhamdulillah. Kunjungan dari pihak ISMA di Malaysia membuahkan seribu satu semangat yang baru untuk para pelajar agar lebih peka tentang isu semasa negara. Pada 12 Jun 2011, hari Ahad telah diadakan satu sesi perkongsian dari Timbalan Presiden ISMA, Tuan Haji Aminuddin Yahya yang  bertajuk “Realiti Malaysia Hari ini dan Peranan Kita”. Bertempat di surau- Muhajirin Islamic Education Centre (MIEC) dengan kehadiran sejumlah pelajar  yang sukar melepaskan peluang untuk membuka minda mereka tentang apa yang berlaku di Malaysia kini. Sesi perkongsian ini terbahagi kepada dua slot yang amat menarik untuk pembangunan sahsiah diri pelajar itu sendiri.

Slot pertama diberi tajuk, “Realiti Malaysia Hari ini”. Ramai antara kita kabur dengan apa yang berlaku di negara sendiri. Kita lebih berminat dengan isu yang tidak membejatkan fikiran, padahalnya realiti apa yang berlaku kini hakikatnya ia adalah suatu yang begitu mustahak untuk generasi penerus pentadbiran negara. Tuan Haji Aminuddin telah merumuskan realiti Malaysia hari ini dengan kaedah 4K. Kecamukan politik, kemelut ekonomi, kekeliruan ideologi dan juga kelesuan dakwah.

Slot kedua diberi tajuk “Peranan Kita” membincangkan peranan kaum remaja kini dalam menghadapi realiti negara pada hari ini. Tuan Haji Aminuddin telah menekankan satu prinsip, ‘Prinsip Burung Pipit yang Mulia’. Di ambil sempena iktibar kisah burung pipit dengan Nabi Ibrahim. Burung pipit yang berusaha melaksanakan tanggungjawab kepada Allah membantu memadamkan api yang membakar Nabi Ibrahim AS. Dibawanya air ke dalam paruhnya yang kecil walaupun ia sedar, dirinya juga sangat kecil. Namun, semangatnya yang tinggi perlu diikuti oleh kita di sini kerana walaupun sebesar mana dugaan dan cabaran yang Allah berikan, dan usaha sekecil manapun daripada kemampuan kita, perlu kita laksanakan kerana itu tanggungjawab muslim khususnya.

Tujuan hidup yang Allah kurniakan pada kita tidak lain dan tidak bukan adalah, ‘DAKWAH, DAKWAH, DAKWAH’. Jadikan dakwah itu sebati dengan darah dan jiwa kita. Namun, bagaimana untuk merealisasikan prinsip itu dalam jiwa kita? Tuan Haji Aminuddin juga berkongsi tentang bagaimana peranan kita dalam dakwah.

Antara kaedahnya adalah bacalah dengan nama Tuhanmu, bukan kamu yang memanah, jangan biar serigala menerkam, kamu adalah Usamah bin Zaid, tunjukkan aku pasar dan lembutkan jari-jemarimu.

Semoga dapat dipraktikkan ke dalam diri kita sebagai pendakwah masa kini. Bersama membina generasi harapan.

Unit Media ISMA India

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s