Ziarah Belgaum

Daurah Shahadatul Haq

Alhamdulillah. Syukur ke hadrat Ilahi kerana dengan limpah kurnianya ziarah ke USM-KLE International Medical Programme, Belgaum, India pada 21 mei 2011, hari Sabtu yang lalu berjalan seperti yang dirancang oleh pihak ISMA India. Belgaum merupakan daerah di bawah naungan Karnataka dan merupakan daerah yang ke-4 terbesar di Karnataka.

ISMA India telah diwakili oleh Naib presiden dan Setiausaha kami sebagai tanda perkenalan dan ukhuwwah kami yang sentiasa berpanjangan untuk sahabat-sahabat di sana. Ziarah kali ini juga lebih memfokuskan tentang penjelasan matlamat tarbiyah dalam kehidupan muslim itu sendiri.

Semoga ukhuwwah ini terus berpanjangan

Antara program yang dijalankan adalah Daurah Shahadatul Haq. Daurah ini diadakan di Dewan Makan USM Belgaum bermula  jam 8 malam. Shahadatul Haq atau Pengakuan Sebenar Bahawa Tiada Tuhan yang Layak Disembah Selain Allah dan Muhammad Adalah Utusan Allah adalah suatu seruan yang dikemukakan oleh Sayyid Abu al-A’la al-Maududi dan ditujukan untuk seluruh manusia. Melalui seruan ini beliau menjelaskan kepada masyarakat tentang dakwah Islamiyyah. Di samping turut menampilkan pendekatan yang digunakannya bagi mengetengahkan keistimewaan dakwah ini dan membawa manusia berkongsi bersama segala keindahannya.

Alhamdulillah, daurah ini dihadiri oleh semua pelajar muslim USM Belgaum. Respon mereka terhadap pembentangan sangat positif, dilihat melalui sesi soalan pengukuhan. Perbincangan menjadi semakin menarik dengan terdapat juga beberapa soal jawab yang timbul. Semoga ilmu yang dikongsi bersama lebih manfaatnya. Ukhuwwah yang terjalin kini kita lebihkan keserasiannya, semoga juaga dengannya kita akan lebih bersemangat melaungkan panji-panji Allah agar Islam terus dimartabatkan.

Akhowwat di Belgaum

Sehingga berjumpa lagi kelak. Salam perjuangan dan ukhuwwah dari ISMA India untuk ikhwwah dan akhowwat di Belgaum. Wassalam.

Unit Media ISMA India

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s