Riadah Pagi

“Dan dua nikmat agung yang sentiasa diabaikan oleh kebanyakan manusia ialah nikmat kesihatan dan masa yg lapang.” (hadith riwayat Imam Bukhari, Tarmizi, Ibn Majah)

Alhamdulillah syukur kepada Allah dengan limpah kurnianya mengerakkan hati-hati dan kaki-kaki kami, akhawwat untuk turun bersama-sama beriadah. Riadah ini bukan sahaja bertujuan mencergaskan badan, malah merapatkan lagi ukhuwwah antara kami. Riadah bermula seawal pukul 7.00 pagi dan tamat pada jam 8.30 pagi. Riadah ini dilakukan di Rooftop di Dwellington Apartment. Riadah ini lebih berkonsepkan ‘aerobik’. Terima kasih kepada akhwwat yang mengelola aktiviti ini. Tahniah kepada yang turut bersama mengikutinya.

Semoga riadah ini menyatukan hati-hati yang ikhlas berjuang di medan dakwah ini. Apabila otak cerdas, pemikiran akan makin mantap. Apabila badan cergas, ibadah makin sempurna, InsyaAllah. Seusainya bersenam, sedikit pengisian dan tazkirah disampaikan dari seorang akhwwat kepada kami. Pengisian tertumpu kepada perbincangan tentang 10 muwasafat tarbiyah. Penekanan juga diberi kepada :

1. (Qawiyyal Jism) / Sihat tubuh badan. Apabila tubuh badan kita sihat, kita akan lebih tenang dan ikhlas dalam beribadat. Kita akan menjadi orang yang kuat untuk menambahkan ibadah kerana Allah.

2. (Mujahadah ala nafsi) / Melawan hawa nafsu. Nafsu tidur pasti lebih hebat dari bangun pagi untuk beriadah. Kekentalan melawan hawa nafsu menggerakkan hati dan anggota untuk melakukan perkara yang lebih berfaedah.

Unit Media ISMA India

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s