Ijtimak Tarbawi Nasional perkasakan agenda ISMA ubah masyarakat melalui tarbiyah

PEDAS Seramai lebih 400 pemimpin-pemimpin tarbiyah dalam ISMA dari seluruh negara serta cawangan-cawangan ISMA luar negara telah berhimpun dalam Ijtimak Tarbawi Nasional yang dianjurkan oleh Biro Pembangunan Insan Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA).

Program ini telah berlangsung pada 3-5 Disember 2010 di Sekolah Menengah Sains Rembau, Negeri Sembilan.

Program selama dua hari ini disusun selaras dengan pendekatan ISMA yang menjadikan tarbiyah sebagai tiang utama dalam agenda pembinaan jamaah Islam, yang secara langsung menentukan jatuh bangunnya ISMA.

Ianya padat dengan pembentangan beberapa kertas kerja dan forum serta aktiviti-aktiviti ibadah yang diwajibkan ke atas setiap peserta, bertujuan untuk memperkemaskan amal tarbawi ISMA.

Dalam temuramah bersama Ustaz Mohd Azizee Hassan selaku pengarah program, beliau menerangkan, “Ijtimak ini mempunyai beberapa objektif, iaitu untuk mengukuhkan makna intima’ peserta kepada jamaah, mengulangkaji semula maksud tarbiyah yang dibawa oleh ISMA, memantapkan kefahaman peranan murabbi dan mengukuhkan ukhuwwah sesama peserta”.

Ustaz Abdullah Zaik Abdul Rahman, Presiden ISMA, melalui laman Facebook beliau berkata, “Ijtimak dua hari ini menggariskan hala tuju jelas untuk para murabbi dan nuqaba’ dalam menjayakan agenda ISMA untuk membangunkan sebuah bangsa yang kuat dan memiliki risalah”.

Para ahli ISMA juga menyakini bahawa kekuatan tarbiyah akan menjadi pengukur kelangsungan hayat ISMA.

Sumber: Laman ISMA Web

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s