Presiden ISMA mewakili Malaysia dalam misi kemanusiaan OIC

HELIOPOLIS, 27 November – Presiden ISMA yang juga Pengerusi Eksekutif Aman Palestin, Ustaz Abdullah Zaik Abd Rahman bersama Naib Yang Dipertua (YDP) ISMA Seremban Prof. Madya Dr. Zainur Rashid bin Zainuddin tika ini mewakili Negara kita Malaysia dalam sebuah misi kemanusiaan antara benua yang disertai oleh lapan buah negara Islam yang dikelolakan oleh Pertubuhan Islam Sedunia (OIC).

Lapan negara yang diwakili oleh beberapa individu bagi setiap Negara sedang melengkapkan misi yang diketuai oleh Fouad Meznay, Pengarah Jabatan Hal Ehwal Kemanusiaan OIC ini akan menilai situasi kemanusiaan di Semenanjung Gaza, khususnya di bidang kesihatan, dan akan mengaktifkan mekanisma penyelarasan di antara organisasi-organisasi kemanusiaan yang berkait dengan OIC , disamping melancarkan sejumlah projek yang kritikal bagi penduduk di Gaza.

Seperti yang kita maklum, kerajaan yang dibentuk berdasarkan system demokrasi pada pilihan raya Palestin 2006 dahulu telah ditekan dan diserang bertubi-tubi hingga ke hari ini dan menyaksikan ribuan masyarakat terbunuh dan ratusan ribu lagi dicengkam tekanan daripada musuh Islam diperingkat antarabangsa.

“Usaha OIC kali ini merupakan suatu langkah kehadapan yang besar dalam usaha membantu masyarakat Gaza,” kata Presiden ISMA, Ustaz Abdullah Zaik.

Pada misi kali ini, pihak Malaysia yang diketuai oleh Ustaz Abdullah Zaik diamanahkan untuk mengurus system pemusatan maklumat pesakit di Gaza secara khusus dan membantu sistem-sistem sokongan lain secara umum.

“Sistem ini sangat kritikal kerana sebelum ini ramai pesakit yang tidak dapat dirawat dengan sempurna hanya kerana kesukaran mengetahui sejarah pesakit tersebut,” jelas Ustaz Abdullah Zaik.

Beliau juga menjelaskan bahawa dengan terbinanya system ini maka pesakit akan mendapat rawatan susulan yang jauh lebih baik berbanding sebelum ini.

Malah menurut beliau, dengan system ini juga membolehkan pesakit mendapatkan rawatan di hospital luar dengan jauh lebih mudah berbanding sebelum ini.

Sistem ini juga akan meningkatkan tahap rawatan pesakit di Gaza ke satu tahap yang belum pernah dicapai sebelum ini.

Kerjasama dan usaha yang dibina bakal membawa misi kemanusiaan ke tahap yang lebih baik berbanding sebelum ini.

Sumber: Laman Web ISMA Mesir

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s