ISMA sumbang 13 ekor lembu kepada penduduk Aceh sempena Aidiladha 1431H

ACEH, 27 November Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA) sekali lagi telah berjaya melaksanakan Program Ibadah Qurban dan Tautan Kasih bersama anak-anak yatim di Pondok Yatim Ar-Raudhah, Blang Weu Panjou, Lhokseumawe, Aceh, yang merupakan sebuah madrasah penempatan dan pembangunan untuk anak-anak yatim Aceh yang dibangunkan atas usahasama Pos Keadilan Peduli Ummat (PKPU) Indonesia, ISMA dan juga Yayasan Ar-Raudhah Malaysia.

Satu rombongan terdiri daripada tujuh orang wakil ISMA telah dihantar untuk menjayakan Projek Qurban tersebut yang telah berlangsung pada 18 sehingga 22 November 2010.

Program yang telah dirancang 3 bulan lebih awal tersebut telah berjaya menarik penglibatan para belia dan orang-orang  kampung di kawasan sekitar Pondok Yatim untuk turut serta. Sebanyak 13 ekor lembu dan beberapa ekor kambing aqiqah berjaya disumbangkan, dan dagingnya telah diagihkan kepada Pondok Yatim tersebut yang mempunyai lebih kurang 60 orang anak yatim lelaki dan perempuan, serta 240 keluarga dalam 6 buah kampung di dalam daerah Lhokseumawe yang rata-ratanya terdiri dari keluarga yang miskin dan berpendapatan rendah.

Selain daripada aktiviti korban dan aqiqah, para peserta rombongan juga mengadakan aktiviti bersama anak-anak yatim, antaranya bacaan tilawah Al-Quran, hafazan, slot motivasi, aktiviti dalam kumpulan yang menekankan aspek kepentingan belajar dan juga sesi persembahan kesenian dari anak-anak yatim dan juga wakil dari ISMA. Para peserta rombongan juga turut menganjurkan aktiviti riadhah di waktu petang dan rehlah di Pantai Biru, Lhokseumawe.

Pegawai PKPU yang mentadbir pondok anak yatim tersebut, En. Hamdani, mengucapkan jutaan terima kasih dan penghargaan yang tidak terhingga kepada semua penyumbang haiwan qurban pada tahun ini, dan beliau berharap lebih ramai penyumbang dari Malaysia akan sudi untuk melaksanakan ibadah qurban di sana bagi memenuhi keperluan faqir miskin yang belum berkesempatan untuk menerima agihan daging qurban.

Mohd Hamdan Mohd Sharif,
Wartawan Program Qurban Aceh 2010

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s