Aktiviti: ISMA India menganjurkan Klinik Al-qur’an

Bangalore, 13 November 2010 – Seramai 40 orang pelajar perubatan International Medical  School Bangalore (IMS Bangalore) telah menyertai program Klinik al-Qur’an anjuran ISMA India. Program Klinik Al-Qur’an yang menjadi sebahagian tentatif daripada Program Sinar Al-Qur’an ini telah dikendalikan oleh Ustaz Jauhar Al-Hafiz, wakil dari ISMA Gombak yang diterbangkan khas ke Bangalore.

Program bermula seawal 9 pagi di surau IMS. Seramai 10 orang pelajar lelaki telah menyertai sesi pagi ini. Mereka semua bersemangat untuk bertalaqi bersama Ustaz Jauhar. Sudah pasti peluang yang julung-julung kali datang ini tidak mereka lepaskan. Sesi talaqi ini berjalan selama 2 jam. Sesi untuk pelajar perempuan pula diadakan bermula 1 petang. Rata-rata peserta amat berpuas hati kerana mereka dapat membetulkan bacaan Al-Qur’an daripada ustaz yang bertauliah.

Sebelum itu pada 12 November, Ustaz Jauhar telah menyampaikan kuliah ulum Al-Qur’an. Di dalam kuliah ini beliau telah menyentuh tentang sejarah-sejarah perkembangan Al-Qur’an bermula dari turunnya Al-Qur’an, kepada pembukuan, kepada evolusi penulisan, kemunculan tafsir dan cara bacaan yang pelbagai. Sesi ini telah disertai seramai 80 orang pelajar perubatan IMS Bangalore.

Media ISMA India

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s