Tadarus Al-Quran menghidupkan malam-malam Ramadhan di Bangalore

Ramadhan, bulan penuh berkah dan kemuliaan sentiasa dinanti dek janji curahan rahmat, keampunan dan  pelepasan dari azab neraka. Di dalamnya punya satu sejarah agung buat umat islam keseluruhannya. Sejarah yang menyelamatkan manusia dari penyimpangan dan kekufuran. Yang kemudiannya disusuli dengan beberapa siri kunjungan Malaikat Jibril untuk sama-sama bertadarus bersama Rasulullah s.a.w.

Allah s.w.t. berfirman: “(Beberapa hari yang ditentukan itu ialah) bulan Ramadan, bulan yang di dalamnya diturunkan (permulaan) al-Quran sebagai petunjuk bagi manusia dan penjelasan-penjelasan mengenai petunjuk itu dan pembeza(antara yang hak dan batil).” (Al-Baqarah: 185).

Ketenangan dan keyakinan membaca Al-Quran benar dirasai mahasiswi IMS melalui tadarus yang dianjurkan ISMA India disepanjang Ramadhan. 10 kumpulan kecil dibahagikan untuk sama-sama menghabiskan bacaan 3 juzuk al-quran yang telah diamanahkan. Bermula seawal 7.40 malam sesi tadarus dimulakan diikuti solat ‘Isya dan Terawikh secara berjemaah. Alhamdulillah, di atas kesungguhan dan sifat istiqamah mahasiswi yang menyertai, bacaan Al-Quran dapat dikhatamkan di akhir Ramadhan.

Menghidupkan tadarus Al-Quran sebagai amalan harian diharapkan dapat dipupuk di kalangan mahasiswi.

“Tidak berkumpul suatu kaum pada mana-mana rumah Allah, mereka membaca dan bertadarus Al-Qur’an, melainkan diturunkan kepada mereka ketenangan (sakinah), diliputi rahmat, dikelilingi malaikat dan Allah menyebut mereka pada para malaikat”. (Riwayat: Abu Daud)

Semoga kitalah golongan yang dimaksudkan di dalam riwayat di atas. Amin.

Media ISMA India

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s