Iftar Ramadhan Palestin mendapat sambutan positif daripada mahasiswi Bangalore

Imam Ja’far Ash-Shadiq as berkata, “Allah mewajibkan puasa untuk mempersamakan si kaya dan si miskin. Dengan puasa orang kaya akan merasakan deritanya lapar untuk menimbulkan belas kasihnya kepada si miskin, kerana selama ini si kaya tidak pernah merasakannya. Allah menghendaki untuk menempatkan makhluk-makhluknya pada suatu pijakan yang sama dengan jalan membuat si kaya turut merasakan nestapanya lapar, sehingga ia menaruh belas kasihan kepada orang yang lemah dan lapar.’’

Hakikat Ramadhan mendidik manusia erti sebenar takwa sekaligus membina keperibadian muslim unggul. Bukan sahaja menahan diri dari berlapar dan dahaga, juga menanam bibit simpati dan belas ihsan sesama manusia. Bahkan diberi ganjaran lumayan berlipat ganda di atas setiap ibadah dan infak. Dengan itu, ISMA India dan Aman Palestin Bhd membuka peluang seluas-luasnya buat pelajar International Medical School (IMS), Bangalore untuk menggunakan peluang Ramadhan untuk latihan membina diri dengan sifat prihatin dan empati, khususnya buat saudara dan sahabat di Palestin.

‘Projek Ramadhan di bumi Palestin’ mendapat sambutan positif dari akhawat  menandakan masih wujud lagi kesedaran tentang kesengsaraan penduduk Palestin. Alhamdulillah, sejumlah dana bernilai  Rs170 000 berjaya dikumpulkan melalui tabung palestin serta majlis iftar akhawat dan ikhwah di IMS.

Semoga usaha ini dapat diteruskan dan tetap mendapat perhatian seluruh saudara muslim khususnya komuniti pelajar Malaysia di India. ISMA India mengucapkan ribuan terima kasih di atas sumbangan yang dihulurkan. Hanya Allah sahaja yang layak membalas budi kalian, Insya Allah.

Media ISMA India

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s