Aidilfitri dan Imtihan

Tahun ini, hampir kesemua pelajar International Medical School (IMS) Bangalore Campus tidak dapat pulang ke Malaysia untuk menyambut Hari Raya Aidilfitri di tanah air. Bagi pelajar tahun ke-2 dugaan yg dihadapi lebih mencabar pabila peperiksaan dimulakan pada hari ke-3 raya. Bagi pelajar tahun ke-3 dan ke-4 pula, peperiksaan bakal berlangsung pada minggu ke-3 raya. Aidilfitri kali ini, jika ditanya kepada rakan- rakan yang tidak pulang ke Malaysia dikatakan penuh dengan dugaan dan cabaran. Rindu pada keluarga di sana, tetapi hati dan akal perlu ditumpukan disini kata mereka. Mungkin, pengalaman ini dirasakan pahit. Namun, inilah pengalaman yang kita bakal rindui selepas tamat belajar.

Jika kita kembali bermuhasabah..

Hari Raya Aidilfitri adalah hari kemerdekaan iaitu hari pertama selepas berakhirnya Ramadhan. Orang-orang beriman diberi semula peluang untuk menikmati nikmat Allah setelah selepas sebulan menyerahkan jiwa dan raganya untuk beribadah kepada ALLAh s.w.t.

Hari Raya Aidilfitri juga merupakan hari kemenangan pertentangan antara akal dan hawa nafsunya, kerana puasa atau bulan Ramadhan merupakan medium yg penuh dengan ganjaran yg ALLAH telah berikan pada manusia bagi tujuan untuk menundukkan hawa nafsunya.

Perlu ditegaskan bahawa perayaaan Aidilfitri sejati merupakan satu kemenangan secara batiniah atau rohaniah. Justeru itu ia harus direfleksikan di dalam peningkatan kualiti perilaku beragama; keimanan yang bertambah kuat dan ketakwaan yang semakin menebal. Kita renungi syair Arab;

“Bukanlah hari raya Aidilfitri bagi orang yang berpakaian dan perabot rumahnya serba baru, namun hari raya Aidilfitri adalah bagi orang yang beriman dan ketaatannya bertambah.”

Sewajarnya juga, kesucian lahir dan batin ini menjadi motivasi untuk membentuk kesedaran membantu golongan yang miskin atau tertindas. Dengan kesedaran yang demikian akan membawa kita menjadi manusia yang bertakwa dan mendapat kemuliaan di sisi-Nya.

Dalam kita merayakan Aidilfitri ini, setidak-tidaknya ada tiga perkara yang mesti dilakukan iatu,

  • Pertama, bertakbir mengagungkan Allah atas segala petunjuk-Nya, sehingga kita tetap berada di jalan-Nya.
  • Kedua, bersyukur dengan membahagikan rezeki yang diperoleh dengan membayar zakat fitrah
  • Ketiga menahan marah dan saling maaf-memaafkan.

Hal ini sebagaimana diajarkan dalam al-Quran dalam surah al-Baqarah ayat 185 dan ali-Imran ayat 134 yang bermaksud: “Mereka yang tetap berderma baik dalam keadaan lapang ataupun sempit dan mereka mampu menahan marah, lagi pula bersifat pemaaf kepada sesama manusia.”

Justeru itu, suasana lebaran adalah suasana keilahian dan kemanusiaan. Apa yang lebih penting dari itu ialah melalui semangat Syawal kita terus menperbaiki perilaku peribadi, hubungan dengan orang lain serta hubungan kita dengan Allah.

Maka ingin diingatkan buat pelajar-pelajar Malaysia di India, suasana lebaran itu perlu dihargai dan disambut dengan gembira bukan ditangisi. Tidak kira apa juapun keadaan yang kita hadapi, itu adalah ketentuan ALLAH dan yakinilah setiap qada’ dan qadarnya penuh dengan hikmah.

“Eid Mubarak” diucapkan kepada semua mahasiswa di India umumnya dan juga tidak lupa kepada para pelajar IMS khususnya yang bakal menduduki peperiksaan, “Bitaufeeq wannajah fi imtihan”.

Media ISMA India

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s