Projek Ramadhan di bumi Palestin 2010

ISMA India dengan kerjasama Aman Palestin Bhd (http://www.amanpalestin.net) telah melancarkan Projek Ramadhan di bumi Palestin 2010. Projek Ramadhan ini juga merupakan usahasama antara jaringan ISMA Luar Negara dan turut dilancarkan di Eropah, Australia, New Zealand, Korea, Mesir dan Jordan.

Antara aktiviti yang telah dianjurkan selain daripada pengedaran tabung dana adalah program ‘Charity Iftar for Palestine’. Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud; “Barangsiapa yang memberi makanan kepada orang yang berpuasa (sewaktu berbuka), maka baginya keampunan terhadap dosa-dosanya, diselamatkan batang tengkuknya dari api neraka dan baginya ganjaran pahala yang sama seperti orang berpuasa itu tanpa berkurangan walau sedikitpun” (Riwayat Tarmidzi)

Projek sebegini dapat memberi peluang kepada warga Bangalore yang rata-ratanya pelajar perubatan terlibat sama dalam usaha untuk meringankan beban yang dihadapi oleh rakyat Palestin. Secara tidak langsung, masyarakat Malaysia di Bangalore khususnya juga mendapat kesedaran dan turut merasai kesengsaraan rakyat Palestin. Walaupun begitu, berat mata memandang, berat lagi bahu memikul.

Segala dana yang terkumpul akan diserahkan kepada pihak Aman Palestin Bhd melalui wakil ISMA India.

Semoga ruh infaq yang telah terdidik di dalam diri ketika Ramadhan ini dapat diteruskan lagi di bulan-bulan yang seterusnya.

Media ISMA India

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s