ISMA India prihatin terhadap mangsa banjir Pakistan

Baru-baru ini dunia telah digemparkan dengan satu kejadian banjir besar di Pakistan yang menganggarkan lebih 20 juta penduduk (1/8 populasi negara) terkesan di mana lebih daripada 1500 orang mati dan 6 juta penduduk memerlukan bantuan kecemasan. Manakala sekurang-kurangnya 6 juta orang kehilangan tempat tinggal dan dianggarkan I juta rumah dan 200 hospital serta klinik turut musnah.

Bertindak atas keprihatinan, ISMA India dengan kerjasama Yayasan Ikhlas & Biro Dakwah ISMA serta ISMAWeb telah melancarkan ‘Kempen Derma Kilat Pakistan 2010’ bagi meringankan kesusahan yang dilalui akibat musibah yang menimpa mereka.

Kutipan derma yang dikumpul akan diserahkan kepada Yayasan Ikhlas dan Biro Dakwah ISMA untuk pengagihan.

Seperti dinyatakan di dalam al-Quran, “Dan perumpamaan orang-orang yang membelanjakan hartanya karena mencari keridaan Allah dan untuk keteguhan jiwa mereka, seperti sebuah kebun yang terletak di dataran tinggi yang disiram oleh hujan lebat, maka kebun itu menghasilkan buahnya dua kali lipat. Jika hujan lebat tidak menyiraminya, maka hujan gerimis (pun memadai). Dan Allah Maha Melihat apa yang kamu perbuat.” (2:265)

Media ISMA India

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s