Siri Kuliah Fiqh anjuran ISMA India memupuk mahasiswa melaksanakan ibadah yang sahih

BANGALORE, 9-10 Ogos: Seringkali mahasiswa Malaysia di luar negara menghadapi masalah dalam mendapatkan pandangan fiqh yang tepat dan penuh autoriti dalam menghadapi pelbagai masalah agama. Hal ini amat penting dalam mengejar salah satu ciri-ciri individu Muslim Unggul iaitu ibadah yang sahih.

Sehubungan itu ISMA India menyahut keperluan ini dengan mengadakan satu siri kuliah fiqh yang disampaikan oleh Ustaz Mohd Fauzi Asmuni, Naib Presiden II Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA).

Siri Kuliah Fiqh ini diadakan pada dua sesi bertempat di Surau F15 Shri Ram Sadhana. Seramai 80 orang pelajar perubatan International Medical School hadir di dalam keduaI-dua sesi kuliah tersebut.

Dalam siri pertama kuliah tersebut, Ustaz Mohd Fauzi telah memberi kupasan mengenai fiqh permusafiran. Pengetahuan fiqh permusafiran amat membantu para pelajar di luar negara khususnya kerana mereka sering bermusafir ke merata tempat. Siri pertama ini telah berlangsung selepas solat Isya’ berjemaah pada 9 Ogos 2010.

Siri kedua Kuliah Fiqh yang berlangsung keesokan malamnya  pula memuatkan sesi soal jawab bebas. Para pelajar diberi peluang untuk bertanya pelbagai soalan berkisar di sekitar kehidupan seharian sebagai pelajar Muslim di luar negara.

Pihak ISMA India berbangga hati dengan sambutan yang amat menggalakkan dari pelajar IMS. Ini membuktikan kesungguhan mereka dalam menuntut ilmu agama agar ibadah yang dijalani dipastikan sahih.

Media ISMA India


Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s