Paintball Game mewarnai tarbiyyah di Bangalore

BANGALORE, 25 Julai РDakwah merupakan satu tanggungjawab yang perlu dipikul oleh setiap Muslim dan tugas mulia tersebut memerlukan tubuh badan yang sihat dan kuat. Perlaksanaan ajaran Islam yang lain seperti solat, puasa dan sebagainya secara optimal juga mengkehendaki setiap penganutnya sebolehnya memiliki fizikal yang sihat dan kuat.  Rasulullah SAW sangat menitikberatkan soal ini. Mafhum Hadith yang bermaksud: Mukmin yang kuat itu lebih baik dan lebih dikasihi Allah dari mukmin yang lemah, tetapi pada keduanya ada kebaikan. Al-Banna pula berpesan agar setiap kita mestilah sentiasa memeriksa kesihatan diri, mengamalkan riadah dan tidak memakan atau meminum sesuatu yang boleh merosakkan badan.

Menyahut seruan tersebut, paintball game telah berjaya dianjurkan yang bertempat di The PaintBall Arena – Bangalore, Bannerghatta. Seramai 22 orang pelajar perubatan IMS termasuk 2 orang pelajar dari JJM Davangere telah memeriahkan acara tersebut. Permainan bermula pada jam 11 pagi. Kesemua peserta dibahagikan kepada 4 kumpulan. Kumpulan yang berjaya menembak kesemua ahli pasukan lawan akan memenangi setiap pertandingan dan mereka yang mendapat mata tertinggi menjadi juara. Acara berakhir dengan hidangan tengah hari.

Semoga aktiviti sedemikian dapat diteruskan pada masa hadapan seiring dengan usaha kita untuk membina fizikal yang mantap (Qawiyyul Jism) sebagai salah satu daripada 10 ciri-ciri Individu Muslim.

Media ISMA India

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s